NOSTALGIE

30 - 04 - 2018

Zaterdag 28 april promoveerde Fortuna Sittard na 16 jaar naar de eredivisie en dan heb je veel vrienden. Kwamen er daar de laatste jaren nog geen duizend toeschouwers, dit jaar was het stadion zelfs enkele keren uitverkocht. Natuurlijk is dat schitterend maar met de opmerking van sommige mensen van de pers die ik hoorde spreken over een tradionele vereniging, ben ik het niet eens. De Duitsers hebben voor dit soort verenigingen een veel mooier woord. Maar omdat ik wat ouder ben weet ik dat dit geen echte tradionele vereniging is, het is een fusieclub ontstaan uit Fortuna ’54 en Sittardia. Fortuna ’54 één van de eerste betaald voetbal clubs uit Nederland maar helaas ter ziele gegaan. Ja, ik ben wat nostalgisch ingesteld, ik houd van het mooie oude stadion van Telstar met zijn zeer aparte scorebord. Volgens mij de enige club in Nederland die een directeur heeft die zijn club NOOIT ziet spelen omdat hij dat niet aankan. Geweldig dat deze club dit jaar de nacompetitie heeft gehaald. Natuurlijk heb je ook nog MVV die ook al heel lang uit de eredivisie is verdwenen en de laatste jaren ver van de promotie bleef.
Nostalgie staat er boven deze column, want ik kom nog uit de tijd dat Nederland nog een echte 2
e divisie had met twee afdelingen. Nog uit de tijd dat er in Tilburg nog meerdere betaald voetbal clubs waren met o.a. Longa. In Den Bosch speelde BVV en Wilhelmina betaald voetbal, wat opging in FC Den Bosch. Wie kent nog Zwolse Boys, Enschedese Boys, Zwarte Meer, Wageningen, Zaanstreek, RCH, RBC en nog vele anderen. Later verdwenen ook nog Haarlem en Veendam vroeger gerenommeerde clubs. In Utrecht had je toen geen FC Utrecht, maar EDO, DOS en Elinkwijk, tot mijn spijt dus opgegaan in het grote geheel. Toen Amsterdam in Rotterdam nog geen 020 werd genoemd had je daar nog betaalde clubs als DWS, Blauw Wit en De Volewijckers, prachtige clubs maar helaas ook ter ziele gegaan. Bij DWS speelden o.a. Daan Schrijvers, Rinus Israel, de keeper Jan Jongbloed die later meeging naar de WK in 1974 en natuurlijk de rechtsback Frits Flinkevleugel, allemaal internationals. Had je in Den Haag nog Holland Sport die speelde op het roemruchtige Houtrust en in het naburige Delft DHC, beiden helaas ter ziele gegaan. In Rotterdam had je nog een vierde club Xerxes die later een fusie aanging met DHC maar het ook toen niet lang redde. Willem van Hanegem en Eddie Treijtel (de man van de meeuw op Spangen) speelden er, voor ze naar Feyenoord gingen. In Vlaardingen had je nog Fortuna Vlaardingen en FC Vlaardingen en in Schiedam Hermes DVS en SVV, waar de Unitassers Ben Poot nog voetbalde. Helaas de 2e divisies konden geen stand houden en daarmee is misschien wel de teloorgang van het Nederlands voetbal ingezet. Nu zijn we zelfs zo ver dat er vier Jong teams in de eerste divisie of moet ik Jupiler League zeggen, ik kan er niet aan wennen. Het is toch te gek voor woorden dat door die teams alles doorschuift, want ze mogen niet promoveren. Zo kan de nummer 10 zonder periode titel nog promoveren. De ellende van de jong teams is ook doorgedrongen in het amateur voetbal wat ook tot veel ergernis leidt. Voetbal wordt toch gespeeld voor publiek en dat is de grootste ergernis want als je als derde divisie club naar FC Groningen moet voor een wedstrijd speel je echt voor tien man en een paardenkop en bij uitwedstrijden komen er ook geen supporters mee.

Daarom vind ik dat het vroeger leuker was en let op ik zeg duidelijk niet beter, maar nostalgisch als ik ben ingesteld verlang ik toch een beetje terug naar die tijd. Terug naar de tijd met de leuke kleine stadionnetjes en de gezelligheid van die tijd toen er nog geen mobieltjes waren en de mensen nog gewoon communiceerden.
Wim Kant