Onherkenbaar

01 - 08 - 2022

Onherkenbaar.

Wat gebeurt er de laatste tijd ontzettend veel in ons kikkerlandje en zeker niet allemaal positief. Ons land is bijna onherkenbaar geworden en een vergelijking met Amerika hoor je steeds meer. Schietpartijen zijn een dagelijks iets, evenals op een buitensporige manier protesteren. Want of je het nu eens bent met de boeren of niet, ze verliezen momenteel veel medestanders door hun uitermate agressieve manier van protesteren. Wat dat betreft lijkt het dan ook weer veel op de zogenaamde supporters van onze hobby. Een kleine groep verpest het voor de grote, welwillende groep.

 

Ook bij andere sporten zie je dit fenomeen. Want wat hebben we de afgelopen periode, ondanks dat de eredivisie en het amateurvoetbal stil lag, kunnen genieten van een diversiteit aan sporten. Uiteraard de Europese kampioenschappen voetbal van de vrouwen waar ik later nog op terug kom. Daarnaast Europese kampioenschappen hockey, darten, wereldkampioenschappen atletiek, de formule 1 en een geweldige tour de France voor zowel mannen als vrouwen. Misschien vergeet ik nog wel wat (schaatsen in ieder geval niet), maar ik wil even inzoomen op de tour de France. Iedereen die het heeft gevolgd heeft kunnen genieten van geweldige topsport. De mannen en vouwen vragen zo vreselijk veel van hun lichaam dat het bijna onmenselijk is. Natuurlijk duurt het bij de mannen langer en zijn de ritten ook langer maar zowel bij de mannen als de vrouwen klaagt er niemand, ook niet na een val. Of je nu in de top 3 eindigt of moet vechten om op tijd binnen te komen, het is allemaal fantastisch om te zien. Maar ook hier heb je het fenomeen van die paar gekken die het verknallen. Die achterlijken die het leuk vinden om mee te lopen bij een beklimming, het liefst met een gigantisch grote vlag. Zullen zij zich nu niet in kunnen denken wat voor een gevaar dat oplevert. En dan gek op kijken als ze door een motorrijder omver worden gereden. Laat deze clowns alsjeblieft thuis blijven. Dan kunnen ze zwaaien met vlaggen zo veel ze willen.

 

Dan nu terug naar het Europese kampioenschap voetbal voor vrouwen want ook daar heb ik van kunnen genieten. En dan met name van de Engelse vrouwen waarbij voor mij Beth Mead toch wel de topper was. Al voor de aanvang waren zij de grote favorieten en hebben ze het uiteindelijk ook waar gemaakt. Onze Nederlandse Sarina Wiegman heeft het toch maar mooi voor elkaar gekregen dat, na Nederland, nu Groot Brittannië volledig in de ban is van het vrouwenvoetbal. En voor de sceptici van het vrouwenvoetbal: Nee, het is niet te vergelijken met het mannenvoetbal, maar ook bij andere sporten moet je de mannen en vrouwen niet met elkaar vergelijken.

De Nederlandse vrouwen hebben in tegenstelling tot de Engelse vrouwen een gigantische stap terug gedaan. Ik heb er weinig verstand van maar ze speelden totaal onherkenbaar. Bij geen enkele wedstrijd is het zo herkenbare aanvallende voetbal vertoond en de Nederlandse equipe mocht dan ook blij zijn dat ze de voorronde door kwamen. Is dit het verschil tussen de ene en de andere trainer? Het moet haast wel want ik kan me niet voorstellen dat de vrouwen zo veel slechter zijn gaan voetballen. Het spel straalde net zo veel uit als de trainer bij de interviews. Helemaal niets dus. Ben benieuwd wat de KNVB gaat doen want, ondanks dat de internationals zich flink negatief hebben uitgelaten over de coach, is de doelstelling wel gehaald.

 

Inmiddels is de eredivisie ook weer afgetrapt met de traditionele Johan Cruijffschaal. Een geweldige wedstrijd voor het neutrale publiek en de fans van PSV die uiteindelijk het hardst konden lachen. Ook in het amateurvoetbal zijn weer diverse oefenwedstrijden gespeeld en zullen er nog velen gespeeld worden voor aanvang van de competitie. In het hogere amateurvoetbal staat de competitie weer op het punt van beginnen terwijl er vanaf de nieuwe vierde divisie eerst nog een aantal bekerwedstijden op de rol staan. Hier begint de competitie pas eind september. Laten we hopen op een mooie en sportieve competitie.

 

Ron Collé