Opnieuw opstarten na de winterstop 2018

01 - 02 - 2019

Opnieuw opstarten na de winterstop 2018/2019

Op het moment dat ik dit schrijf zijn we weer aan het opstarten na een korte winterstop. En wat denk je gelijk het 2e competitie weekeinde gelijk een algehele afgelasting.

Maar moeten we niet concluderen dat deze misschien een paar dagen te vroeg is afgegeven?

Ik denk van wel, want volgens mij werd er op heel veel plaatsen gewoon gevoetbald. Maar ja, we vergissen ons allemaal wel eens.

 

Maar los van dit alles gaan we weer gewoon voetballen. Laten we eens terug kijken naar de 1e seizoenshelft. Heeft die gebracht wat we er van verwacht hadden of zijn we op een aantal zaken teleurgesteld geworden. Ik denk dan aan het wedstrijd pakket wat we in een mogelijk nieuwe groep voorgeschoteld kregen.

Ik denk ook aan de rapportage en begeleiding in de lagere groepen. Laten we het laatste fenomeen eens nader bekijken. Wat is het doel wat de KNVB met deze begeleiding wil bereiken. Mij is het nog niet duidelijk geworden na gesprekken met collega’s welke dit al meegemaakt hebben.

Wat ik begrijp van hun is dat de begeleider tijdens de rust en na de wedstrijd verbeter zaken komt doornemen. Wat ik echter ook hoor is dat het niveau van de begeleider niet altijd aansluit bij de verwachting van de scheidsrechter.

 

Laten we eens stellen dat we een scheidsrechter hebben welke in groep F bij de senioren fluit en de 50 al gepasseerd is en fluit al 25 jaar. Deze scheidsrechter is fit en gaat goed voorbereid naar zijn wedstrijden en heeft het daar naar zijn zin, verder heeft hij geen ambities om hoger op te komen.

Nu komt daar een begeleider kijken en deze meneer, met de beste bedoelingen overigens mag ik aannemen, heeft nogal wat verbeterpunten bij deze scheidsrechter geconstateerd. Deze begeleider moet de scheidsrechter wijzen op zijn goede sterke punten en verbeterpunten aantippen. Naar mijn mening moet deze begeleider de scheidsrechter niet proberen een andere manier van fluiten bij te brengen. Doel moet zijn: kijken of deze scheidsrechter de wedstrijd goed kan leiden en managen. Verder moet er niet getracht worden een andere manier van fluiten bij te brengen.

 

Laten we ook het fenomeen rapportage eens bekijken. Ik hoor menig scheidsrechter klagen over de rapportage. Laten we ons eens afvragen of de rapporteurs werkelijk zo slecht zijn als er wel eens beweerd wordt. Ligt er misschien ook niet iets bij ons zelf? Kijken we wel goed in de spiegel voor en na de wedstrijd. Kortom vraag je zelf eens af of de rapporteur het misschien niet toch goed gezien heeft? We willen immers geen kritiek horen op onze prestatie in het veld? Verder zijn we ook snel geneigd om te zeggen: “beide teams en trainers waren vol lof over mijn manier van fluiten”. Maar is dit werkelijk ook het geval. Hebben we wel eens nagedacht over hoeveel spelers en trainers ons na de wedstrijd geen hand komen geven. Volgens mij is dat al een goede indicatie over onze prestatie.

 

Let wel ik wil hier niet de rapporteurs “heilig” verklaren, maar ik denk dat we ook naar ons zelf moeten kijken.

 

Kortom, het 2e deel van het seizoen is weer begonnen en laten we er met z’n allen nog een mooie en leuke 2e helft van maken en ook kritisch naar ons zelf blijven.

 

Veel fluit en rapporteur plezier toegewenst.

 

Wim Ippel