Scheidsrechter anno 2020

03 - 07 - 2020

Op maandag 8 juni kreeg ik een mail van de KNVB dat ik volgend jaar weer gewoon in mijn eigen groep zal fluiten: ZA SF.

Naast de 2e, 3e en reserve hoofdklasse heeft de KNVB (Zuid I) ons wedstrijdpakket uitgebreid met de 4e klasse, O23 divisie 1+2 en topklasse vrouwen. Waarbij de KNVB aangeeft dat ik in de meeste wedstrijden in dit pakket zal worden aangesteld in de 3e klasse. Jullie begrijpen dat ik benieuwd ben hoe vaak je dan in de nieuw toegevoegde klassen ingedeeld zal worden en wat daar dan het niveau van zal zijn. Zelf vind ik het alleen maar leuk om weer eens iets nieuws mee te maken, maar de vraag blijft hoe ze aan de toevoegingen gekomen zijn.

Vanaf 1 juli mogen we weer oefenwedstrijden fluiten en de KNVB heeft inmiddels laten weten dat ze verwachten dat de bekerwedstrijden en competitiewedstrijden volgens schema gespeeld kunnen worden. Op het niveau waarop ik fluit hoeven we niet bang te zijn dat er geen 1½ meter ruimte tussen de supporters zal zijn. Dus daar zal het niet op misgaan.

Wat mij eigenlijk nog het meest verbaasde is het mailtje van de KNVB op 22 juni jl. waarin aangegeven werd dat vanaf seizoen 20/21 een VOG verplicht is voor alle KNVB-officials in het amateurvoetbal. Dus na 21 jaar zonder VOG gefloten en gerapporteerd te hebben, moet er nu vóór 1 september een VOG zijn en anders word ik niet meer aangesteld. En inderdaad kwam op 30 juni de mail waarin mij gevraagd werd om de VOG via mijn DigiD aan te vragen bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ik kan me zo voorstellen dat er een aantal scheidsrechters toch wat zenuwachtig geworden zijn na het openen van deze mail. In eerste instantie omdat ze zich zorgen maken of de VOG afgegeven zal worden na alle boevenstreken die ze in het verleden uitgehaald hebben. Wat voor invloed hebben die bekeuringen voor te hard rijden uit het verleden? Mag ik nog wel met de auto naar mijn wedstrijden nu ze gezien hebben dat ik gepakt ben voor drankmisbruik? En die keer dat ik mijn kind een draai om z’n oren gaf omdat hij/zij weer niet luisterde, betekent dat het einde van het fluiten van jeugdwedstrijden? Leg het maar eens uit aan je omgeving dat je toch maar besloten hebt om je zo geliefde hobby op te geven om in de toekomst toch maar te gaan vissen. Ik ben benieuwd wie van mijn scheidsrechtersvrienden binnenkort een hengel uit staat te zoeken in de plaatselijke hengelsportwinkel.

Sjors de Jong