Science fiction

01 - 05 - 2020

In wat voor een tijdperk zijn we toch beland? Wat hebben we allemaal moeten doormaken en, erger nog, wat staat ons nog allemaal te wachten. Die onzekerheid maakt het voor iedereen lastig. Ook voor het kabinet en de KNVB. Inmiddels hebben zowel de minister-president als de KNVB duidelijkheid gegeven voor iedereen maar daar kom ik verderop nog op terug.

Je ziet wel eens films en leest wel eens boeken waarin een bepaald virus leven op aarde onmogelijk maakt. Dat noemen ze dan science fiction. Fictie dus onwerkelijk maar nu blijkt dat niks onwerkelijk is. Voor velen van ons zal dit toch in de top zitten van het ergste wat ze mee zullen maken in hun leven. En dan is zo iets als voetbal toch maar bijzaak. Zeker op amateurniveau. 

Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat er dit seizoen niet meer gevoetbald zou gaan worden op amateurniveau waarna de KNVB ook al heel snel aangaf dat dit seizoen als niet gespeeld werd beschouwd. Uiteraard heb je dan verenigingen die zwaar teleurgesteld zijn en anderen die heel blij zijn. Wat de KNVB ook zou beslissen, de voor en tegenstanders hou je altijd. In het amateurvoetbal heeft de KNVB zelfs de verenigingen de mogelijkheid geboden aan te geven of ze hoger of lager willen spelen. Zo gaan ze in Zeist alle mogelijkheden bekijken. Klasse.

Bij het betaald voetbal ligt het wat anders en het is begrijpelijk dat clubs als SC Cambuur, De Graafschap en FC Utrecht op z’n zachtst gezegd niet blij zijn met het besluit van de KNVB. Persoonlijk begrijp ik niet waarom SC Cambuur en De Graafschap niet kunnen promoveren. Met zo’n voorsprong op de concurrentie zouden ze zelfs met 12-jarigen in de voorhoede nog promoveren. Direct moet ik toegeven dat ik niet weet wat de drijfveer van de KNVB is om het op deze manier af te handelen. Waar ik me wel hoogstens over verbaas is dat de stemming van de clubs niet meegenomen is in de eindbeslissing. Volgens de KNVB omdat de uitslag niet overduidelijk was. Lijkt mij toch wel als bijna 50% eenzelfde mening heeft. Naar mijn idee is er hier duidelijk een gebrek aan communicatie want als de KNVB op voorhand had gezegd dat er hier een meerderheid van 50% + 1 moest zijn dan had er niemand wat van gezegd. Goed communiceren, o zo moeilijk.

Dan naar onze bedrijfstak. Het fluiten op amateurniveau. Zo snel als de heren van de KNVB waren met de knoop door hakken wat betreft de voetbalverenigingen, zo lang duurt het voor wij als scheidsrechters iets te horen krijgen. Door de KNVB was aangegeven dat er voor het eind van april bekend zou worden wie van ons promoveert en wie degradeert maar helaas zijn ze die afspraak niet nagekomen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid dat er bij ons ook niemand omhoog of omlaag gaat. Ook hierbij zal gelden dat er mensen vreselijk teleurgesteld zullen zijn en anderen heel blij, wat de beslissing ook zal zijn.

De tussenstand gaf de laatste jaren al weinig houvast omdat er nog veel correcties moesten worden toegepast aan het einde, maar de heden ten daagse ranglijst lijkt helemaal nergens meer op. Waar ik de KNVB eerder nog een compliment gaf haak ik hier volledig af. Geen namen vermelden in verband met de wet op de privacy. Wat een onzin. Wat heeft dit met de wet op de privacy te maken. Nee, het maakt het alleen maar minder transparant hetgeen betekent dat het nu nog lastiger voor ons wordt om te achterhalen wie op welke plaats staat. Uiteraard is dat niet het allerbelangrijkste maar voor de saamhorigheid is het toch goed als je weet hoe je collega’s het doen. Ik hoop dan ook dat ze deze onzin snel terug zullen draaien. 

Verder rest ons niks anders dan af te wachten wat de toekomst ons brengt en er voor te zorgen dat we weer op niveau zijn op het moment dat er weer gevoetbald mag worden. Voor zover nu bekend is zal dat september zijn maar als de competitie in september weer mag beginnen zal er voor die tijd toch weer getraind moeten worden en zullen er oefenwedstrijden gespeeld moeten worden.

Ik wens iedereen veel sterkte toe in deze moeilijke periode en vooral in goede gezondheid. Blijf positief. 

Ron Collé