Seizoen 2017-2018

04 - 06 - 2018

Het seizoen 2017-2018 is voorbij! Wat rest zijn de nacompetitiewedstrijden voor een aantal gelukkigen van ons.

Ikzelf fluit mijn wedstrijden in groep F van het zaterdagvoetbal. In dit seizoen heb ik inmiddels 25 wedstrijden op de teller staan. Over het algemeen wedstrijden in de 3e klasse, een paar 2e klassers en een aantal potjes in de reserve hoofdklasse. Hiernaast heb ik me een paar keer verdienstelijk mogen maken als assistent-scheidsrechters bij de elftalletjes van mijn dochter en zoon bij de v.v. Heukelum. Tenslotte ben ik de scheidsrechter coach van de plaatselijke voetbaltrots en probeer jonge scheidsrechters te helpen bij vragen waar ze tegenaan lopen tijdens wedstrijden die ze fluiten of discussies die ze buiten de wedstrijden om voeren.

Op het moment dat ik met mensen praat over mijn hobby, komt eigenlijk altijd de vraag ‘Is dat nog wel leuk met al die agressie van tegenwoordig?’. Mijn standaard antwoord is dat als ik het niet leuk meer vind, ik vandaag nog zou stoppen. Maar als ik terug denk aan de 25 potjes uit dit seizoen, dan heb ik eigenlijk geen agressie meegemaakt. Natuurlijk is niet iedereen vrolijk als ik een grensrechter een keer laat staan en er een goal uitkomt of als ik een gele kaart uitdeel terwijl de spelers/trainers/publiek echt vonden dat de speler voor de bal ging. Maar agressie? Nee!

Ik begrijp wel dat sommigen agressief worden van de huidige opzet van de nacompetitie. Teams hebben een periode van een wedstrijd of 8 hun stinkende best gedaan om een periodekampioenschap binnen te halen en kunnen zonder thuis gespeeld te hebben na 1 of 2 wedstrijden klaar zijn. De extra inkomsten waar een club op hoopt bij het behalen van een periodetitel zijn ze door de nieuwe opzet door de neus geboord. Is dan alles slecht aan de nieuwe opzet? Nee! Ik had de eer en het genoegen om afgelopen zaterdag de nacompetitie wedstrijd Lewedorpse Boys 1 – Vrederust 1 te mogen leiden met als assistenten Pieter van Veelen van onze club en Anton Fitters. Het is sowieso al een genot om in dit soort wedstrijden neutrale assistenten te hebben, maar dat daargelaten. Doordat het een knock-out duel was, werd er vanaf de eerste minuut gestreden. En ook toen de thuisclub 3-1 maakte, bleven de bezoekers met volle inzet strijden. Toen laat in de wedstrijd de 4-1 viel, was het eigenlijk pas echt over. Voor ons als arbitrage in ieder geval een echt ‘toetje’ zoals we dat noemen. En uiteraard hopen we op een vervolg…

Nog een toernooitje in Heukelum, een paar wedstrijdjes 7 tegen 7 bij mijn cluppie SVS’65 en het seizoen is weer voorbij. Ik vond het leuk. Tot volgend jaar!

Met vriendelijke sportgroeten,

Sjors de Jong