Stoppen of doorgaan?

01 - 04 - 2023

Woensdag 15 maart werd ik door Ron Collé in Spijk opgehaald om samen de themabijeenkomst ‘Omgaan met verharding en agressie’ bij te wonen in Hendrik Ido Ambacht bij de voetbalvereniging ASWH. Gezien het aantal deelnemers speelt dit onderwerp niet echt in de omgeving Gorinchem/Zwijndrecht/Dordrecht onder de arbiters. We waren in totaal namelijk maar met 7 scheidsrechters.

Natuurlijk moesten we weer in kleine groepjes op een vel papier schrijven wat we van een aantal stellingen vonden. Nadat we allemaal ons stinkende best gedaan hadden om alles in schoonschrift op de A0 vellen te krijgen, begon de discussie over de opgeschreven ervaringen van ons zevenen.

Om heel eerlijk te zijn schrok ik enorm van twee van de verhalen. In één van de verhalen trok een scheidsrechter een rode kaart. De persoon die geraakt werd, deed aangifte bij de politie. Dit betekende dat deze scheidsrechter naast het strafrapport en de mondelinge zaak bij de KNVB ook als getuige opgeroepen is door de rechtbank. Uiteindelijk werd het ‘rode kartonnetje’ niet alleen omgezet in een schorsing, maar ook in een gevangenisstraf. Hierbij was de scheidsrechter dus met naam en adres bekend bij de delinquent. Lijkt mij ontzettend bedreigend voor jezelf en de mensen in je omgeving.
Bij het tweede verhaal floot een scheidsrechter een nacompetitiewedstrijd in Rotterdam. Diep in de verlenging liep het uit de hand. Er kwamen supporters het veld op en hij werd letterlijk in een hoek gedreven. Uiteraard staakte hij de wedstrijd. Hij dacht/hoopte er met het insturen van een strafrapport vanaf te zijn. Helaas bleek dit niet het geval. In het wedstrijdverslag in het Algemeen Dagblad werd deze scheidsrechter met naam en toenaam genoemd. Het was voor supporters dan ook geen enkel probleem om zijn telefoonnummer en adres te achterhalen. Hij werd dan ook onophoudelijk gebeld met pesterijen en bedreigingen.

Het is wat mij betreft dan ook niet vreemd dat in de afgelopen 10 jaar het aantal scheidsrechters is afgenomen van 35.000 naar een kleine 28.000 vorig jaar. Een afname van 20%!!!!

Op dit moment ben ik bezig met mijn 24e seizoen als scheidsrechter, maar ik weet bijna zeker dat als ik iets dergelijks mee zou maken ik niet aan mijn 25e seizoen zou beginnen. De scheidsrechters in de twee voorbeelden hebben de ballen gehad om het te verwerken en een plek te geven en elke zaterdag te genieten van onze mooie hobby. Hulde aan deze doorzetters!

Sjors de Jong