Terug kijken en vooruit kijken

05 - 01 - 2017

 

 

Zo aan het begin van weer een nieuw jaar willen we terug kijken op het afgelopen jaar, maar zeker ook vooruit kijken naar een jaar met vele nieuwe uitdagingen.

 

Laten we eerst maar eens terug kijken naar 2016. Heeft het jaar 2016 u gebracht wat u er van gehoopt en verwacht had? 

Zo was er een het eind van het seizoen 2015/2016 een nieuwe indeling in groepen voor ons als scheidsrechters. Deze nieuwe indeling heeft de vele scheidsrechters weken bezig gehouden. Ik kijk maar in onze GSV waar soms heftige discussies ontstonden over deze nieuwe regeling.

We hadden er allemaal onze eigen ideeën over hoe dit in zijn werk zou gaan.

 

Uiteindelijk was daar dan de beslissing van de KNVB over de nieuwe indeling. Sommige collega’s vonden het prima terwijl anderen heftig verontwaardigd waren over de nieuwe indeling. Maar als we goed nadenken en in de spiegel kijken is de indeling dan misschien niet toch terecht?

En laten we eerlijk zijn, we kunnen nog blijven fluiten met soms weer nieuwe uitdagingen.

 

Ook in de vaderlandse voetbalwereld waren de verwachtingen van diverse clubs op het hoogste niveau hoog gespannen. Zo was de titelstrijd in de eredivisie tot de laatste dag zeer spannend. Na de winterstop leek PSV rustig op het kampioenschap af te stevenen. Echter werden er punten verloren waardoor de titelstrijd ineens weer open was. Zo kwam Ajax langszij en nam zelfs de 1e plaats over. Echter bleek PSV aan het eind toch de langste adem te hebben. En wat te denken van Feijenoord. Ze deden lang mee en lieten zien dat de club het rechte pad weer te pakken heeft. Hoewel hier wel enige hulp van de kleine generaal voor nodig was.

 

Als we dan naar het nieuwe seizoen kijken zien we dat Feijenoord het rechte pad werkelijk te pakken heeft en ogenschijnlijk onverstoorbaar op het kampioenschap afstevent. Als dit bereikt wordt zal dit een feest geven op de Coolsingel. Laten we dan hopen dat de zogenaamde supporters geen orde verstoringen zien als feestgedruis maar laat het een geweldig volksfeest worden. Dit geldt overigens voor alle clubs.

 

Als we situatie bij Ajax voor het licht houden zien we daar een nieuwe trainer die niet in alle gelederen met gejuich werd ontvangen. Zijn achtergrond bij Feijenoord speelde hem in het begin parten bij de supporters.

Nu de resultaten beter worden zijn de negatieve geluiden verstomd en is Peter Bosz ineens een goede trainer voor Ajax. Als u het nog snapt, ik niet meer.

Bij PSV lijkt de chemie tussen Philip Cocu en de spelersgroep verdwenen. PSV heeft moeite om bij te blijven en verspelen op de meest vreemde momenten punten. 

 

Een ander opmerkelijk feit wat mij bij is gebleven is de situatie bij ADO-den Haag. Ik doel dan op de nieuwe eigenaar die de club miljoenen beloofd heeft en vervolgens niet over de brug komt. Maar is de situatie werkelijk zo als hierboven geschetst? Ik weet het niet ik ben niet bij de onderhandelingen geweest. Misschien heeft ADO alleen de miljoenen gezien en niet de kleine lettertjes gelezen. 

 

En wat een wederopstanding heeft FC Twente doorgemaakt. Van een failliete club naar een club die weer op een normale positie in de ranglijst staat en weer gezond lijkt te zijn.

 

Laten we ook eens terugkijken naar onze GSV. We hebben een turbulent jaar achter de rug met vele “botsingen” en “misverstanden”.

Zo doemt er aan de horizon weer het spook op van de veld herindeling waardoor er weer onrust ontstaat over de beschikbaarheid van de trainingsaccomodatie en tijdstip. Laten we hier niet op vooruitlopen en afwachten waar het overleg tussen de clubs en de gemeente op uitdraait.

Ook een bron van zorg is de opvolging van een 2-tal bestuursleden die nog niet ingevuld zijn. We hebben ook afscheid genomen van ons clubblad en zijn in afwachting van de nieuwsbrief die er voor in de plaats gaat komen.

Ook is er veel onrust geweest ronde de perikelen met de vraag wel of geen COVS lidmaatschap. Gelukkig is daar een besluit over genomen.

 

Over de situatie met Melt en Bep Haak kan ik niet veel zeggen omdat ik er inhoudelijk niet bij betrokken ben geweest. Maar dit heeft bijna een tweespalt binnen de club teweeg gebracht. Dat dit geen goede zaak is moge duidelijk zijn. Laten we hopen dat de betrokkenen weer met elkaar in overleg gaan om de “problemen” op te lossen. Want wat mij betreft is er geen probleem wat niet opgelost kan worden. En laten we eerlijk zijn, Melt en Bep horen bij de GSV…toch?

 

Nu wat betreft het voor ons liggende jaar. De titelstrijd in de ere divisie lijkt beslist. Als je kijkt naar de manier van spelen van Feijenoord denk ik niet dat ze dit nog weggeven. Maar ja de bal is rond.

Als ik dit schrijf zit ik gelijk te lezen dat de rechter ADO in het gelijk heeft gesteld en dat dhr. Wang Hui nog 2,4 miljoen moet overmaken naar ADO. Wordt mogelijk vervolgd.

 

Laten we clubs die in Europees verband nog actief zijn is bekijken. Beide clubs, AZ en Ajax, hebben een pittige tegenstander maar zijn niet kansloos. AZ heeft namelijk in Europees verband, wat mij betreft, verbaasd in positieve zin. Ajax heeft eindelijk weer eens goed gepresteerd in Europees verband. Maar moet dit nu een goed vervolg gaan geven.

 

Voor ons als scheidsrechters staat de 2e ronde thema bijeenkomsten weer voor de deur. Dit wordt voor de collega’s in de hogere groepen een uitdaging met de FIFA test welke afgelegd moet gaan worden. Bij de GSV hebben we samen met de KNVB al een keer proefgedraaid. Ik denk dat een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter op dit niveau de test moet kunnen halen. Zeker als er goed getraind is zoals bij de GSV.

 

Voor de overige collega’s zal de spelregeltoets een uitdaging worden. We hebben de wijzigingen van het begin van het seizoen natuurlijk allemaal onder de knie…toch? Voor wie dit niet kan beamen is er nog tijd om de regels goed door te nemen. 

Dat er toch nog onduidelijkheden zijn in de interpretatie van de nieuwe regels bleek wel aan het eind van 2016 toen er ineens weer gewijzigde interpretaties gepubliceerd werden. Lees hiervoor onze website nog maar eens goed na.

 

Dan volgen de laatste spannende weken van de competitie met daarin een aantal vragen. De 1e vraag die opkomt is waarschijnlijk de vraag hoeveel nacompetitie aanstelling en van welke kwaliteit we zullen krijgen. Daarnaast rijst de vraag hoe hebben we het er dit seizoen weer vanaf gebracht kijkend naar promotie, handhaving of degradatie. 

 

Ik weet dat het voor diverse mensen bijna een halszaak geworden is of er gepromoveerd wordt of niet. 

Ik weet wel voor mij persoonlijk is het dat niet. Ik kan me echter voorstellen dat het voor sommige collega’s dat wel is. Maar ik denk dat het beleven van plezier aan onze mooie hobby net zo belangrijk is als de top bereiken. Misschien ligt uw top wel op het niveau waar u nu actief bent. En laten we eerlijk zijn

als we onze rapporten bekijken en we zijn ook kritisch naar ons zelf toe, klopt er dan echt helemaal niks van de ontvangen rapporten?

 

Als laatste wil ik nog iets opmerken over het aanstellingen beleid van de KNVB. Voor mij is het niet duidelijk. Als het voor u wel duidelijk is nodig ik u hierbij uit om op een trainingsavond van de GSV ons duidelijk te maken hoe het nu werkt, want ik weet het niet meer.

We horen elke week dat er scheidsrechters te weinig zijn, maar vervolgens heb ik om de andere week een late aanstelling gekregen die dan pas op vrijdag middag binnen komt. Ik weet niet hoe het met u gesteld is, maar dit doet geen goed aan mijn voorbereiding.

Ook in dit geval wachten we af waar de KNVB in de 2e seizoenshelft mee voor den dag komt.

 

Ik wens u allen veel gezondheid en sportief geluk in 2017. En laten we eens om ons heen kijken naar de mensen die een moeilijke tijd tegemoet gaan op gezondheidsgebied.

Teunis en France ik wens jullie veel sterkte en we hopen jullie toch weer te mogen begroeten op de GSV.

 

Wim Ippel