Toepassing spelregels

01 - 02 - 2021

Toepassing spelregels

 

De titel van deze column roept misschien vragen op bij u als lezer. Laat me even wat toelichten hierover. We willen allemaal dat de spelregels uitgevoerd worden zoals ze bedoeld zijn in ons mooie voetbal spel.

Laten we met deze gedachte in ons achterhoofd eens terug kijken naar het weekend van 23/24 januari 2021. U begrijpt misschien al wel waar ik naar toe wil.

Ik wil een 2-tal situaties in herinnering roepen. Ten eerste de rode kaart in de wedstrijd Fortuna Sittard – Ajax waar in de allerlaatste minuten van de wedstrijd een rode kaart gegeven werd aan een speler van Fortuna. Ik denk als we de situatie bekijken dat iedereen een mening heeft over deze rode kaart. Nu waren er een aantal mensen die van mening waren, en deze mening ook ventileerden, dat op dit moment in de wedstrijd een rode kaart overdreven was.

Maar stel nu eens even dat deze situatie zich had afgespeeld in b.v. de 23e minuut bij een stand van 0-0. Wat was dan de mening geweest van de mensen die vonden dat een gele kaart had volstaan.

Dit nog los van de opmerkingen welke ook voorbij kwamen zoals; “er was toch geen opzet in het spel”.

 

De tweede situatie was de rode kaart bij de wedstrijd Willem II – PEC Zwolle. In deze wedstrijd werd een rode kaart gegeven aan een speler van Willem II voor een soortgelijke overtreding. Deze rode kaart is uiteindelijk geseponeerd.

Ik vraag me nu af wat zijn nu de criteria voor het geven en ook handhaven van een rode kaart? Is dat dan de rapportage van de scheidsrechter of is het, het idee van de openbare aanklager? Ik weet het niet meer, U wel?

 

Volgens mij zijn de spelregels hier duidelijk over. Ik weet wel er wordt altijd gesproken over; “naar het oordeel van de scheidsrechter”, maar toch. Nu zijn in het beslissingstraject ook nog eens de video scheidsrechter en de openbare aanklager betrokken. Terwijl ik het idee heb dat de spelregels op de allerlaatste plaats komen.

De spelregels geven duidelijk aan wanneer een rode kaart gegeven moet worden.

 

Overtredingen die met een veldverwijdering worden bestraft

Een speler, wisselspeler of gewisselde speler wordt van het speelveld gezonden indien hij één van de hieronder volgende overtredingen begaat:

  • de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontnemen, door, door middel van een overtreding m.b.t. hands (dit geldt niet voor de doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied);
  • een doelpunt voorkomt, of een tegenstander die zich, in algemene zin, in de richting van het doel van de overtreder begeeft, een duidelijke scoringskans ontneemt, door middel van een overtreding waarvoor een vrije schop moet worden toegekend (tenzij zoals hieronder beschreven);
  • ernstig gemeen spel;
  • iemand bijten of bespuwen;
  • een gewelddadige handeling;
  • grove, beledigende taal of een scheldwoord gebruiken en/of gebaren maken;
  • het ontvangen van een tweede waarschuwing in dezelfde wedstrijd;
  • de video operating room (VOR) betreden.

 

Dit alles overwegend wat dan te denken van de uitbarsting van Roger Schmidt, de coach van PSV, welke onze collega Bas Nijhuis ten overstaan van iedereen van partijdigheid beschuldigt.

Deze man heeft een voorbeeld functie voor alle voetballers en trainers in Nederland en gedraagt zich dan op deze manier? Volgens mij had hier een veel hogere straf op zijn plaats geweest. De 2 wedstijden schorsing, waarvan 1 voorwaardelijk, is in mijn ogen geen straf maar een vrije dag. Je zou ook van de club actie hebben verwacht, maar zelfs in de Eindhovense bossen op de Herdgang blijft alles stil.

 

Het is verbazingwekkend hoe erin de voetbal wereld omgegaan wordt met spelregels en fatsoensnormen.

Als we dan de rellen van afgelopen week in gedachten nemen dan is de vergelijking snel gemaakt. Er moet harder opgetreden worden om deze excessen in te dammen. De heren prof voetballers en trainers denken dat ze zich alles kunnen veroorloven. Dit heeft dan weer zijn gevolgen in de maatschappij.

 

Natuurlijk zijn er ook spelers en trainers die zich niet op een negatieve manier gedragen en absoluut een voorbeeld in de goede zin van het woord zijn.

 

Laten we deze tijd gebruiken om onze normen en waarden weer eens op te poetsen en een stuk verdraagzaamheid en tolerantie nieuw leven in te blazen.

 

Maar voor nu blijf gezond en let goed op elkaar en help elkaar waar nodig.

 

 

Wim Ippel