Toppers en mensen die zichzelf een topper vinden

01 - 02 - 2023

Inmiddels is de 2e seizoenshelft begonnen al is dat bij het amateurvoetbal maar op heel beperkte schaal door de weersomstandigheden. Doordat zo’n 90% van de wedstrijden op zaterdag 21 januari niet door ging leverde dat bij de wedstrijden die wel door gingen het leuke gegeven op dat het er barstte van de scheidsrechters. Zelf was ik bij GRC’14 waar onze collega Sjaak de Wild moest fluiten en ben daar zeker 10 collega scheidsrechters tegen het lijf gelopen. Scheidsrechters die uiteraard allemaal hun mening hadden over wat zich op het veld afspeelde. Het ontlokte iemand uit het publiek tot de uitspraak dat wij, als scheidsrechters, elkaar toch niet afvielen. En ergens had deze man gelijk. Je valt elkaar niet af maar iedere scheidsrechter heeft wel zijn eigen kijk op een wedstrijd en je geeft elkaar wel feedback.

 

Er is één (oud) scheidsrechter die collega scheidsrechters blijkbaar wel af mag vallen. Ene Mario van de Ende, die zichzelf zo walgelijk goed vindt, mag blijkbaar collega Gözübüyük al voor aanvang van de klassieker tussen Feyenoord en Ajax helemaal de grond in schrijven. “Het is een grote fout van de KNVB dat ze niet de beste scheidsrechter aanstellen voor deze wedstrijd” en “het is niet te hopen dat de KNVB straks weer met een statement moet komen” zijn uitspraken die deze man voor aanvang van de wedstrijd heeft gedaan. Wel meneer Van de Ende: Deze scheidsrechter fluit op een niveau waar de Nederlandse competitie niet aan kan tippen dus deze ‘topper’ kan hij ook aan. Het zou deze man eren als hij na afloop van deze wedstrijd erkent dat hij fout is geweest en de scheidsrechter het goed heeft gedaan. Maar deze miezerige man voelt zich ook daar te groot voor want na afloop van de wedstrijd hebben we niks meer van hem gehoord.

 

Wie wel groot was (moet ik nu zeggen) was Pele. Helaas hebben we deze maand afscheid van hem moeten nemen. Maar was hij de grootste voetballer aller tijden? Ik durf te zeggen van niet. Wie was het dan? Messi, Beckenbauer, onze Cruijff, Ronaldo die nog een zeer lucratieve transfer heeft gemaakt of toch nog iemand anders zoals Daley Blind die ook een lucratieve transfer heeft gemaakt? Een transfer overigens waar ik niets van begrijp. Wat moet Bayern met Blind en waarom kiest een topsporter voor zo’n club waar de kans toch zeker 90 % is dat hij op de bank terecht komt. Ook daar zal iedereen zij eigen mening over hebben. Mijn mening (voor zover dat iemand interesseert) is dat Pele in zijn tijd zeker een hele grote was. Maar elke tijd vraagt om een ander soort speler omdat ook het spelletje verandert.

 

Zo kunnen spelers die door gaan voor een grote voetballer in één wedstrijd volledig door de mand vallen. Kijk naar Messi die zich op het WK tegen Nederland van zijn slechtste kant liet zien. Natuurlijk moeten ook de Nederlandse spelers en staf zich een spiegel voor houden maar van zo’n grootheid als Messi had ik toch ander gedrag verwacht. Gedrag waarvan mogelijk onze trots in scheidsrechtersland Danny Makkelie de dupe is geworden. Of was het toch die discutabele strafschop? Hoe dan ook, het WK is toch een beetje als een nachtkaars voor hem uit gegaan. Uiteraard heeft hij een paar hele leuke wedstrijden mogen fluiten maar hij zal toch ook gehoopt hebben op een (halve) finale. Ik in ieder geval wel. Tegenslagen horen echter ook bij topsport.

 

Laten we hopen dat we zo veel mogelijk bespaard blijven van tegenslagen en veel plezier mogen beleven aan de tweede helft van het seizoen.

 

Ron Collé