UITSCHOT

02 - 11 - 2021

Wat waren we blij toen we eindelijk weer konden voetballen zonder ingrijpende beperkingen. Het is toch heerlijk om op de zaterdag of zondag op het veld te lopen. Dat maakt ook de noodzaak om te trainen weer wat draaglijker. En als je zelf niet op het veld kan of wil lopen is het toch ook geweldig om weer eens te gaan kijken bij een wedstrijd, op welk niveau dan ook. Dat zou je toch denken.

Maar waarom zijn er dan toch iedere keer weer van die achterlijken die het voor de anderen moeten verpesten? Dat kan bij een klein iets zijn zoals een supporter die tijdens de wedstrijd het veld op loopt voor een selfie met zijn idool of bier gooien, maar steeds vaker loopt het de spuigaten uit. Zowel in het stadion als daarbuiten. De grens is daarbij ruimschoots overschreden. Wat mij betreft trouwens bij de eerste twee (kleine) voorbeelden al. Zojuist is bekend gemaakt dat de KNVB een boete van 10.000 euro heeft gekregen vanwege het feit dat mensen het veld hebben betreden die daar niet hoorden te zijn. Dat sommige analisten vinden dat dit moet kunnen maakt het alleen maar triester. Dit soort excessen moet zo snel mogelijk worden uitgebannen waarbij de KNVB en dus ook de arbiters naar mijn idee een grote taak hebben. Leg de wedstrijd inderdaad maar stil en desnoods definitief zoals afgelopen weekend is gebeurd. Er gaan ook geluiden op om de biertap af te sluiten maar daarmee pak je ook een groot aantal echte supporters.

Maar hoe pak je het grotere geheel aan. Denk maar eens aan de rellen na NEC – Vitesse waarbij zelfs een jeugdspeler van NEC betrokken was. Volledig terecht is deze jongeman van 18 jaar door de vereniging geroyeerd. Mogelijk dat hij zichzelf nog eens voor het hoofd slaat vanwege de kans die hij heeft verknalt om van zijn hobby zijn beroep te maken. Onze collega Ben Wirken schreef het kort geleden al en ik wil me volledig bij hem aansluiten. Hard aanpakken dat uitschot want anders kan ik ze niet noemen. Allereerst de ME er flink over heen laten gaan en vervolgens zeer lange stadionverboden. De burgemeester van Nijmegen gaf aan voor levenslange stadionverboden te zijn. Wat mij betreft graag en dan tijdens elke wedstrijd laten melden op het politiebureau. Daarnaast zou ik zeggen dat deze personen moeten betalen voor de vernielingen en de inzet van de politie.Het gaat hierbij overigens niet alleen om gevallen die zich hebben afgespeeld binnen de hekken van het stadion. Kijk maar eens naar die zogenaamde supporters van Feyenoord. Behalve dat deze onverlaten het voor elkaar hebben gekregen dat hun club tot nu toe na elke internationale wedstrijd een boete hebben gekregen zijn er ook die het nodig vinden om bestuursleden aan te vallen of te bedreigen. Zowel bestuursleden van de tegenstander als hun eigen directeur die uiteindelijk opstapt vanwege de bedreigingen. En het is niet de eerste die opstapt. Het moet toch duidelijk zijn wie de bedreigingen heeft geuit. En voor alle duidelijkheid, het is echt maar een heel kleine groep die het verpest voor de vele echte supporters.

 Zo, voldoende frustratie geuit. Zoals eerder gezegd moeten we blij zijn dat we onze geweldige hobby weer uit kunnen voeren en da we weer mogen trainen. Ieder die mij een beetje kent weet dat trainen niet mijn grootste hobby is en dan druk ik me nog zachtjes uit. Als ik me dan naar de training heb gesleept moet ik erkennen dat het toch iedere keer weer heel gezellig is en dat er hard gewerkt wordt op de woensdagavond. Onze trainers slagen er toch iedere keer weer in om een leuke training in elkaar te zetten en gelukkig wordt de training ook iedere keer door zo’n 15 liefhebbers bijgewoond. Daar kunnen we blij mee zijn maar het zou toch nog mooier zijn als er ook weer wat meer leden de weg naar ons clubhuis zouden vinden om gezellig wat te drinken, kletsen en te kaarten of te darten. De opkomst blijft helaas wat achter. Ook als ons bestuur wat probeert te organiseren zoals een spelregelavond is de respons minimaal. Jammer voor iedereen die zijn uiterste best doet om wat te organiseren.

Ik spreek dan ook de wens uit dat we in de komende periode nog meer mensen op het trainingsveld kunnen begroeten en zeker meer liefhebbers na afloop in ons clubhuis. Laten we oude tijden weer herleven en met volle teugen gaan genieten van onze hobby en alles wat daarbij komt kijken.

Ron Collé