Van wereldproblematiek naar een fitheidsuitdaging

31 - 10 - 2023

Dag sportvrienden,
Waar moet je in deze tijden nog schrijven waarin de wereld in brand staat. Overal is er oorlog waarvan de bekendste is tussen Rusland & Oekraïne en het Midden Oosten conflict waar de Hamas en Israël de hoofdrolspelers zijn. Daarnaast worden er genoeg andere vieze spelletjes gespeeld op wereld- & landelijk niveau waar wij geen weet van hebben. Ik word ontzettend verdrietig als een meisje van 16 vermoord wordt, omdat ze geen hoofddoekje draagt. Dat is dus onlangs gebeurd in Iran. Ook is het schandalig dat er een raket komt op een ziekenhuis met als excuus 'foutje.' En het interesseert me dan niet of deze raket van Hamas of Israël vandaan komt. Burgers worden gebruikt als afweergeschut en dat maakt mij ontzettend boos!
Vandaag (29 oktober) waren 2 anderen dieptepunten maar veel minder belangrijk dan alle verschrikkelijke conflicten in deze wereld. Een jeugdheld is overleden op slechts 54-jarig leeftijd. Oftewel Matthew Perry, beter bekend als Chandler Bing uit Friends. Mijn vrouw en ik hebben deze serie denk ik al 50x gekeken en dan praat je over 236 afleveringen, verdeeld over 10 seizoenen. Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen dat de serie gaat over 6 New Yorkse vrienden dat centraal zich afspeelt in het koffiehuis Central Perk. Altijd als ik kijk, vergeet je even alle ellende uit deze wereld en ga je terug naar de 90's & 00's. Matthew Perry had een jarenlange alcohol- & drugsverslaving waardoor hij diverse keren in een afkickkliniek heeft gezeten. De laatste tijd leek het goed met hem te gaan, maar dit weekend is hij alsnog helaas overleden aan vermoedelijk een hartstilstand.
Een ander dieptepunt is een sportieve. Mijn club Ajax doet het momenteel zo slecht dat ze op dit moment laatste staan in de Eredivisie. Ze moeten nog 2 wedstrijden inhalen, maar het is zo triest dat ze de ene na de andere negatieve record verbreken. Donderdag mag ik weer naar Amsterdam gaan en dan moeten ze winnen om niet laatste te blijven staan én serieus in de problemen te komen. Het is toch niet voor te stellen dat ze 1,5 jaar geleden nog tot de (sub)top van Europa behoorden en door afscheid van Overmars, Ten Hag, vd Sar, 4 trainers verder zijn (Schreuder, Heitinga, Steijn, Maduro en nu van 't Schip) en nu dus afgegleden naar het lachertje in Europa én Nederland.
Natuurlijk komt het goed, maar het zijn zware tijden voor een Ajacied.
Dan maar terug naar onze gezamenlijke hobby die dichter bij ons staat oftewel het amateurvoetbal. 
De laatste jaren verandert er gelukkig weinig qua spelregels in het amateurvoetbal. Dit seizoen zijn de aanpassingen zo weinig dat we bij de themabijeenkomst op 18 september in Giessenburg al na een uurtje klaar waren, terwijl 2 uur ingepland stond. Verrassend zullen we maar zeggen en fijn dat we op tijd thuis waren. Een ander verandering wat sinds 2 jaar plaatsvindt, is de spelregeltoets. Deze is nu digitaal en kun je op willekeurig moment (binnen bepaalde datums) afleggen. En je krijgt 3 mogelijkheden om een '10' te scoren. Mijn onderbuikgevoel is dat de gemiddelde resultaten van de laatste 2 jaar flink zijn gestegen. Ik ben benieuwd of de knvb dit ook zo voor oog had. Vanaf volgend seizoen willen ze mogelijk ook starten met een fitheidsmeting wat dan meegenomen wordt in je eindresultaat. Hoe zwaar dit allemaal mee wordt genomen is mij nog onbekend. Op zich ben ik wel voorstander van om dit mee te nemen om je de juiste aanstellingen te geven. Echter moeten we eerst afwachten wat de definitie hiervan wordt en met welke onderbouwing. Op 7 november doe ik in iedergeval mee met een pilot voor een fitheidsmeting. 
Wordt dus vervolgd..... 
En zo komen we van wereldproblematiek naar onze mooie hobby met wellicht voor sommigen een fitheidsuitdaging. 
Jochem van Akooij