VAR

27 - 12 - 2018

Er is al veel gezegd en geschreven over de VAR. Ook onze eigen voorzitter heeft er een column aan geweid. Zijn column heette ‘VAR een zegen of een vloek’ en uit zijn verhaal bleek dat de VAR voor hem ‘een vloek’ is.

Ook al kan ik buitengewoon goed opschieten met onze voorzitter, moet ik zeggen dat we in dit onderwerp in het geheel niet op één lijn zitten. Ik vind de VAR namelijk ‘een zegen’. En ik zal u proberen uit te leggen waarom.

Ik vind dat de VAR de menselijke fouten uit de wedstrijd haalt. Soms sta je als scheidsrechter niet in de juiste positie om iets waar te nemen, dan is het fijn dat iemand die de beelden bekijkt, die iedere tv kijker dan inmiddels ook 15 keer gezien heeft, om zo het verloop van de wedstrijd eerlijker te maken. Iedereen heeft voorbeelden van zijn favoriete club waarbij de uitslag echt anders geweest zou zijn als er een VAR geweest zou zijn. Ik kan me nog een bekerfinale herinneren van mijn favoriete club Ajax tegen Utreg. Wamberto stond echt een paar meter buitenspel toen de gelijkmaker gemaakt werd en Ajax daarna alsnog onterecht de beker won. Uiteraard juichte ik als supporter, maar als voetballiefhebber en scheidsrechter stonden mijn tenen krom in mijn schoenen toen ik ’s avonds de beelden nog eens nakeek.

Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die zeggen dat een VAR niet alle fouten van een scheidsrechter eruit haalt. En natuurlijk is de VAR ook gewoon een mens en dat zorgt ervoor dat zijn beslissingen nog steeds subjectief zijn. Toen ik Ajax – Feyenoord zat te kijken dit seizoen zat ik ook te tieren voor de tv dat Toornstra er niet uitgestuurd werd na een grove charge op Frenkie de Jong. Maar dat St. Juste een aantal minuten later wel moest vertrekken, was toch echt te danken aan de waarneming van super-VAR Danny Makkelie.

Dus 100% is het systeem zeker niet. Maar gelukkig wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de VAR. Het verloop van het knock-out gedeelte van de Champions League zal een stuk eerlijk zijn door de inbreng van de VAR. De kans dat Ramos vroegtijdig kan vertrekken tegen Ajax is nu een stuk groter waardoor de kans dat de beste ploeg een ronde verder komt een stuk groter is.