VAR EEN ZEGEN OF EEN VLOEK

01 - 11 - 2018

Mensen die mij kennen weten dat ik geen groot voorstander ben van de VAR. Waarom vind ik dit want er worden zo toch meer goede beslissingen genomen zo zeggen de fervente voorstanders. Daar kan ik het nog wel mee eens zijn maar te veel is er onduidelijk en er zijn nog te veel dingen die niet goed lopen. Een ding waarom ik een fel tegenstander ben van de VAR is dat de mensen in het stadion er in veel gevallen niets van begrijpen. De beslissingen worden soms genomen ver nadat de situatie is gebeurd en in het stadion kan men de situatie niet zien. Want die technische mogelijkheden zijn er nog niet. Dan hebben we ook nog de tekortkoming dat in het ene stadion meer camera’s staan dan in het andere. Dus geen gelijke behandeling van alle clubs in de ere divisie. Waardoor er dus rechtsongelijkheid ontstaat en dat kan nooit de bedoeling van de VAR zijn. Te veel beslissingen worden door niemand begrepen, daar zal ik geen voorbeelden van noemen. Iedereen kan soms zien dat het wel of geen strafschop is maar de VAR beslist dan toch anders. Hoewel hij ook de situatie uit vele hoeken kan bekijken. Dus is het nog steeds een menselijke beslissing en mensen maken soms een vergissing. Mijn vraag is dan ook, hoe kunnen we dit oplossen, want het is natuurlijk voor iedereen jammer.  
Ook een scheidsrechter vindt het niet leuk als hij een vergissing maakt. Maar laat die scheidsrechter gewoon zijn eigen beslissing nemen zonder VAR. Mijn mening is dat de Engelsen het bij het rechte eind hebben, het is all-in de game. Dus met andere woorden fouten van de scheidsrechter horen ook bij het spelletje.
Wat ik ook vind is dat te veel scheidsrechters zich verschuilen achter de VAR. Ze nemen zelf geen beslissing terwijl ze wel op geringe afstand van de situatie staan om deze goed te kunnen beoordelen maar wachten op de VAR.
Al is het niet geheel juist wat ik beweer want de baas van onze scheidsrechters van Egmond maakte onlangs duidelijk dat de beslissing altijd bij de scheidsrechter ligt. Al lijkt het soms anders omdat de scheidsrechter non verbaal laat blijken dat hij de beslissing niet nam.
De VAR had naar mijn mening pas ingevoerd moeten worden als alle technische onvolkomenheden zijn opgelost. Laat tot dat gebeurd is de scheidsrechter zijn eigen beslissing nemen.
De enige technische hulp die mij aanspreekt tot nu toe is de doellijntechnologie.
Wim Kant