Vrouwenvoetbal hot, hoe verder

09 - 07 - 2019

Omdat ik op vakantie was is deze column deze maand wat later als anders, maar beter laat dan nooit. Deze keer wil ik het over het vrouwenvoetbal in Nederland hebben, maar niet alleen over het succes tijdens het wereldkampioenschap. Tijdens de wedstrijden van Nederland zat ons land massaal aan de buis en werden er kijkcijfer records gebroken. Ook reisde er veel supporters naar Frankrijk om de vrouwen aan te moedigen. De vrouwen ontpopte zich als een vechtmachine die veel strijd leverde. Voetbaltechnisch was het allemaal niet hoogstaand maar dat werd goedgemaakt door veel inzet en echt tot het gaatje gaan. Dit was goed te zien bij Stefanie v.d. Gragt in de finale die werkelijk op haar tandvlees het einde van de wedstrijd haalde.

Stiekem moet ik toch erkennen dat ook ik genoten heb van de vrouwen maar alleen maar om de bewonderingswaardige inzet. Mijn mening is nog steeds dat het niet is te vergelijken met mannenvoetbal en dat moeten we ook zeker niet doen. Want dat doen we toch ook niet bij het wielrennen, hockey of atletiek. We moeten het ook niet doen bij tennissen, al dacht Serena Williams daar anders over. Zij beweerde dat ze alle mannelijke collega’s van boven de top 100 kon verslaan. Toen het tot een wedstrijd kwam ging, werd ze van de baan geveegd met 6-0 6-1. Dus maar niet meer vergelijken want dat is niet eerlijk het is een andere tak van sport en de ene is niet beter dan de andere, maar gewoon anders.
Natuurlijk vind ook ik dat de vrouwen een topprestatie hebben geleverd. De aandacht tijdens het WK is natuurlijk mooi maar hoe nu verder met het vrouwenvoetbal in Nederland. Als we kijken naar de speelsters van de selectie spelen er 17 in het buitenland en dreigen er nog enkele te vertrekken. Slechts
één speelster uit de Nederlandse vrouwen eredivisie kreeg speelminuten.

Natuurlijk is het prachtig dat er zoveel mensen enthousiast naar het WK hebben gekeken. Hoe gaat het nu verder in de vrouweneredivisie, want daar zitten in de meeste gevallen alleen de familieleden van de speelsters op de tribune. Dus eigenlijk net zo triest als bij de Jong elftallen in de Keuken Kampioen divisie. Wat is de reden, moeten we het zoeken omdat alle toppers in het buitenland spelen. Dat kan niet de reden zijn want dit is bij de mannen niet anders. Kijk bij de mannen naar FC Twente waar ook tijdens de wedstrijden in de Keuken Kampioen divisie het stadion vol zat en dat zal bij NAC het komende seizoen niet anders zijn. Daarom wil ik al die fanatieke supporters van het vrouwenvoetbal oproepen, ga nu ook massaal naar de wedstrijden in de Nederlandse vrouwen eredivisie.

Maar wij zijn een scheidsrechters vereniging en helaas hebben wij geen damesleden die wedstrijden fluiten. Daarom wil ik de damens vragen ga fluiten het is een mooie hobby en kom gezellig meetrainen bij de GSV.
Waar ik ook nog op wacht is, waar blijft in Nederland de eerste vrouwelijke scheidsrechter in het betaalde voetbal.

Het verbaasde mij wel een beetje dat er alleen maar mannen achter het VAR scherm zaten tijdens de wedstrijden.

Wim Kant