Verwachtingsvolle sportzomer.

02 - 08 - 2021

Aan het begin van 2021, terwijl we nog volop in de corona beperkende maatregelen zaten, hadden we als Nederlanders een verwachting naar een mooie sportzomer.

We zouden gaan deelnemen aan het EK voetbal en de Olympische Spelen zaten er ook nog aan te komen. Voorwaar een mooi vooruitzicht na alle ellende van de corona pandemie.

 

We hadden natuurlijk, zoals Nederlanders eigen, al wel de nodige kritiek op de keuze van de KNVB voor de bondscoach. Ik hoorde al geluiden van hoe kunnen ze dat nu maken, deze man is totaal ongeschikt als bondscoach. Achteraf gezien is dit misschien wel terecht geweest, maar ik vraag me af hoe het dan had gemoeten? Met 17 miljoen “bondscoaches” in Nederland is het altijd makkelijk om op voorhand kritiek te hebben. Hadden die 17 miljoen “bondscoaches” het zelf anders gedaan of gekund?

We zullen het nooit weten. De realiteit is wel dat het niet goed gegaan is, overigens nadat het elftal de 1e ronde overleefde. In Nederland groeide op dat moment wel weer het vertrouwen in een goede afloop. Maar was dat wel terecht? Het getoonde spel was niet van dien aard dat hoop op een goede afloop, wat mij betreft, gerechtvaardigd was.

Daarnaast lieten ook een aantal duur betaalde profs het totaal afweten en waren onzichtbaar of reeds in hun hoofd op vakantie.

 

Maar goed, de bondscoach hield de eer aan zichzelf en stapte op. Wat mij daarna stoorde was de reactie van de technisch directeur van de KNVB, Nico Jan Hoogma, in een interview bij de NOS. In dat interview werd de vertrekkend bondscoach compleet afgebrand door Nico Jan. Maar volgens mij was hij toch degene die de bondscoach had aangesteld, of heb ik het mis?

 

Dan hebben we ook nog de Olympische Spelen. Op voorhand hadden de “specialisten” berekend dat wij een recordaantal medailles zouden gaan oogsten in Tokyo. Ik vraag me af hoe je dit kan berekenen, maar goed de verwachtingen zijn alweer gewekt bij de Nederlandse toeschouwers.

Als we dan na de start van de spelen al gelijk met tegenslagen geconfronteerd worden, gaan de kritische geluiden alweer door de Nederlandse gelederen van de toeschouwers.

Maar laten we wel wezen, het zijn nog steeds mensen die de medailles moeten halen. En mensen hebben ook hun wezen en lichaam wat soms anders werkt dan dat we verwachten. Natuurlijk zijn er ook tactische vergissingen gemaakt, maar laten we wel wezen ook dat is menselijk.

 

Wat ik maar wil zeggen, we moeten als Nederlandse supporters van welke sport dan ook ons verstand blijven gebruiken en niet te snel met ons oordeel klaar staan. Laten we ook in de spiegel kijken en ons afvragen wat hebben we zelf gepresteerd in ons leven. Zijn al onze, soms hoog gespannen, verwachtingen die we ons zelf gesteld hebben uitgekomen en als dat niet het geval is of was wat is daar dan de oorzaak van of wat hebben we gedaan om de doelen wel te realiseren.

Kritiek op anderen is gemakkelijk maar ga hier voorzichtig mee om. Je hebt anderen eerder beschadigd dan je denkt.

 

Tot slot wens ik ieder een fijne vakantie, maak je kop leeg en kom veilig en uitgerust terug zodat we fris en fruitig aan een, mogelijk, nieuw en uitdagend seizoen als scheidsrechters kunnen beginnen.

 

Wim Ippel