Voetbal (ont)spoort?!

01 - 04 - 2018

Dat onze geliefde sport niet altijd even gezond is voor lijf en leden is alom bekend. Zo zijn er percentagegewijs zelfs meer gewonden op het voetbalveld dan bij een sport als rugby. Ook op de tribune leidt het weleens tot onenigheid tussen de fans. Maar dat het ook tussen het veld en de tribune niet meer veilig is dat is toch nieuw.

Toch ondervond een ballenjongen bij de wedstrijd tussen AS Roma en Shaktar Donetsk dit aan den lijve toen hij liet blijken dat zijn clubliefde volgens de spits van Shaktar wat te ver ging. Bij een stand van 1 – 0 ging de bal over de zijlijn en besloot de ballenjongen de bal net even wat langer vast te houden dan de spits, Facundo Ferrayra, lief was en voor de arme ballenjongen het wist lag hij dan ook aan de andere kant van de boarding. De actie van de spits kwam hem vervolgens, terecht, op geel te staan. Hoezo ontspoort!  

 

Maar het kan nog erger op het veld want bij de topper in de Griekse competitie tussen Paok Saloniki en AEK Athene liep het volledig uit de hand toen er in de slotfase een doelpunt werd afgekeurd. De spelers vlogen elkaar in de haren en het duurde maar even of het publiek kwam ook het veld op. Het werd pas echt weird toen zich een persoon op het veld begaf met een vuurwapen. En dat is nog niet alles. Het bleek de voorzitter van Paok te zijn die desgevraagd antwoordde dat hij de supporters kwam beschermen. Uiteindelijk kreeg de man een schorsing van drie jaar en daaruit blijkt pas hoe onze hobby ontspoord is. 3 jaar!!!! Een lachertje. Zo’n gek hoort toch nooit meer in het stadion te komen? Wie neemt er nu een pistool mee naar het voetbalveld? Hoezo ontspoort!

 

Uiteraard mag de social media ook niet ontbreken bij deze voorbeelden. Bij de laatste themabijeenkomst is het nog ter sprake gekomen. Wat mag je wel en wat niet op de social media plaatsen. Maar bij de themabijeenkomst is geen plaats voor de mensen die zich supporter noemen van een voetbalvereniging. En juist die mensen vinden het nodig om Giovanni van Bronkhorst en zijn gezin met de dood te bedreigen. Natuurlijk gaat het niet goed daar in Rotterdam maar hoezo ontspoort!

 

Ook het Nederlands elftal is natuurlijk ontspoort. Of moet ik zeggen was ontspoord. Want na één overwinning denkt half Nederland weer dat we er weer zijn. Of zijn die mensen ontspoort? Een bekend gezegde is: Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Laten we dus maar even de volgende wedstrijden afwachten alhoewel de grote meneer Van Gaal het zeker weet. Of zijn mijn gedachten een beetje ontspoort nu ik nog niet geheel overtuigd ben van de ommekeer?

 

Maar toen kwam de datum 17 maart. De dag waarop onze toekomstige landskampioen PSV het op nam tegen VVV. Op zich niet zoiets vreemds zij het niet dat in die wedstrijd de spits van VVV, Lennart Thy, ontbrak. Uiteraard maakt het niet uit voor het naderend kampioenschap van de Eindhovense club maar de reden waarom Thy ontbrak was wel een heel bijzondere. Eentje waarbij de belangrijkheid van een kampioenschap in het niet valt. De spits gaf namelijk een donatie van zijn stamcellen om op die manier een leven te redden van een medemens. En of dat niet bijzonder genoeg is gaven de voetballiefhebbers in bovengenoemde wedstrijd hem in de 11e minuut (zijn rugnummer) een staande ovatie.

 

Conclusie: Voetballers en de voetballiefhebbers sporen. Althans het grootste gedeelte ervan want helaas is er een klein gedeelte van de personen die zich voetballiefhebber noemt wel degelijk ontspoort en dan bedoel ik niet zozeer de gedachte over het Nederlands elftal. Laten we ons er vooral niet van weerhouden te blijven genieten van onze geliefde hobby en de excessen proberen uit te sluiten. En daar bij kijk ik ook naar de FIFA, UEFA, KNVB en justitie.

 

Fijne paasdagen van Ron Collé