Voetbalwedstrijden

01 - 03 - 2017

Voetbalwedstrijden
(Mede mogelijk gemaakt door ….)

Om wekelijks wedstrijden te organiseren  is de medewerking vereist van heel veel mensen en organisaties. Om er een aantal te noemen: de KNVB, de verenigingen, de gemeenten, de sponsors, de leden, de voetballers, de ouders, de trainers, de verzorgers van het veld, de schoonmakers, de barbezetting etc., etc.  Kortom een vrijwel oneindige reeks van mensen en organisaties helpen mee om onze mooie voetbalsport in stand te houden.

Een voorwaarde bij het spelen van al deze wedstrijden is wel dat er voldoende scheidsrechters beschikbaar zijn.  Voor veel verenigingen is het een wekelijkse puzzel om alle wedstrijden te voorzien van een scheidsrechter. Diverse verenigingen hebben een arbitrage- en opleidingsplan om er voor te zorgen dat hun scheidsrechters goed opgeleid hun wedstrijden kunnen fluiten.  De toekomst en ondersteuning van de verenigingsscheidsrechters hebben hierdoor in de afgelopen jaren een positieve impuls gekregen.

Helaas is het met de KNVB-scheidsrechters minder goed gesteldt. Zij nemen in aantal af, de gemiddelde leeftijd stijgt, met name door de lage instroom van jonge scheidsrechters. Wie gaan er in de toekomst de hoogste elftallen van de senioren- en jeugdelftallen fluiten? Om hier een goed antwoord op te kunnen geven is de medewerking nodig van veel hierboven genoemde personen, verenigingen en organisaties. Naar mijn mening is het van het grootste belang dat er een goede doorstroming op gang komt vanuit de verenigingsscheidsrechters naar de KNVB-scheidsrechters. Biedt als verenigingen in de arbitrage- en opleidingsplannen perspectief, voor de scheidsrechters die daar behoefte aan hebben, om op termijn door te stromen. Uiteindelijk is het in ieders belang dat er bij iedere wedstrijd een bekwame scheidsrechter op het veld staat, een verenigings- dan wel een KNVB-scheidsrechter.

Met z’n allen kunnen we dit mede mogelijk maken. Uiteraard wil de GSV graag nieuwe scheidsrechters begroeten, maar we zullen deze niet gaan ronselen onder de verenigingsscheidsrechters. Ik roep verenigingen op om zelf talentvolle scheidsrechters de kans te bieden om door te kunnen stromen naar de KNVB-scheidsrechters.

Samen hebben we de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat er ook in de toekomst ieder weekend weer wedstrijden gespeeld kunnen worden. Ik wil mij daar zeker voor inzetten, u ook?