Vrouwen (we hebben ze hard nodig)

01 - 09 - 2017

Op het moment dat ik deze column schrijf bevind ik mij in de Pyreneeën. Daar ben ik als vrijwilliger (hospitalero) werkzaam in de aubergue van het klooster in Roncesvalles. Dagelijks komen daar tussen de 200 en 250 wandelaars (pelgrims) aan om te overnachten. Voor de meeste is het hun eerste etappe van 26 km vanaf Sean Jean Pied de Port. Uit eigen ervaring weet ik dat deze mooi maar ook heel zwaar is / kan zijn. Regelmatig komt het voor dat men boven in de bergen harde wind, regen en hagel- en sneeuwbuien moet trotseren. Al deze wandelaars zijn via de Camino Frances op weg naar Santiago de Composteren.

 

Een flink deel van deze dagelijkse stoet van wandelaars zijn vrouwen, veelal jonge vrouwen. Met bewondering zie ik hoe ze, na vermoeid te zijn aangekomen, zich direct weer bezig houden met de voorbereiding op de volgende dag. Zorgen dat de vuile kleding gewassen wordt, slaapplaats inrichten, maaltijd regelen etc, etc. En daarna de volgende dag tussen 6 en 8 uur weer op pad met hun rugzak voor de volgende etappe.

 

Bovenstaande is mijn, hele lang, brug naar het vrouwenvoetbal. Waar ik nog maar kort geleden met plezier naar heb gekeken tijdens het EK vrouwenvoetbal. Mooi om te zien dat het vrouwenvoetbal zich steeds meer in de breedte aan het ontwikkelen is. Maar vooral ook omdat het Nederlands elftal zo goed heeft gepresteerd. De verwachting is dat door deze prestatie veel meisjes zullen besluiten om te gaan voetballen.

 

Positief was ook dat de scheidsrechters tijdens dat toernooi van een goed niveau waren. Ook dat was fijn om te zien.

In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw waren er verschillende vrouwelijke scheidsrechters lid van de GSV. Helaas is dit nu veel minder.

Ik spreek de hoop uit dat de goede prestaties van de voetbalsters en de scheidsrechters tijdens het afgelopen EK ook een positieve invloed zal hebben op het aantal vrouwelijke scheidsrechters.

Bij de GSV zijn jullie van harte welkom. Kom langs om een proeftraining mee te maken of oriënteer je op een andere manier.

 

Hartelijk groetend, Jan van Bruchem