Waar gaat het heen?

01 - 05 - 2022

Goedendag allemaal,
Eindelijk geen titel meer van mij met als hoofdonderwerp Corona. Ja het blijft bestaan, maar hopelijk zijn wij definitief van af van alle restricties. Alleen de ouderen en bepaalde groepen met gezondheidsklachten zullen een jaarlijkse(?) boosterprik halen. Genoeg hierover. De vraag blijft alleen waar gaat het heen?
Vorig jaar in mijn column schreef ik over de Super League. Inmiddels was iedereen eruit gestapt behalve real madrid, barcelona en juventus. De uefa zou ze keihard aanpakken. Ik voorspelde al dat het met een sisser zou aflopen en helaas kreeg ik gelijk. Deze 3 clubs kregen geen boete, mochten gewoon Europees blijven spelen en kunnen doodleuk hun torenhoge schulden verder blijven opbouwen. Zij, de uefa en al die rijke clubeigenaren maken het voetbal al jaren kapot. Voetbal is de grootste sport ter wereld en ik vind het ook een fantastisch mooi spelletje, maar de belachelijke bedragen en theatrale gedrag van veel spelers maken het er niet leuker op. Ik heb veel meer respect voor individuele sporters als wielrenners, veldrijders, tennissers en shorttrackers als ook voor teamsporten zoals rugby, handbal en waterpolo. Marco van Basten was een geweldige speler, geen goede trainer, maar ook iemand die voorstrever is van nieuwe ideeën. Tijd voor zuivere speeltijd, afschaffen buitenspel etc. 
Waar gaat het heen qua Europees voetbal? Ik, als Ajacied, vind het heel mooi om te zien dat feyenoord het zo geweldig doet in de Conference league. Zij hebben dit seizoen, en Ajax de afgelopen jaren, Nederland weer op de kaart gezet v.w.b. het clubvoetbal. “Ik heb nog nooit een zak geld een goal zien maken.” zei ooit de beste voetballer die Nederland gehad heeft. Nederland bewijst dat je niet met de beste spelers, maar met de beste team, tactiek en/of trainer ver kunt komen. Laten we hopen dat dit geen incident is voor het Nederlands voetbal. 
 
Dit seizoen gaan we gelukkig weer tot een goed einde brengen van het seizoen v.w.b. het amateurvoetbal. Helaas heeft de competitie 2 a 3 maanden stilgelegen door de zoveelste lockdown. Hierdoor zijn heel veel wedstrijden doordeweeks ingehaald en hebben we op dinsdagavond 10 mei een volledig programma. Tot op heden houdt de knvb vast aan de minimale wedstrijd dat je moet leiden voor handhaving en promotie. Maar waar gaat het heen? Houden ze geen rekening met het werk- en/of gezinssituatie van een scheidsrechter? Ik heb de vraag al neergelegd en ben benieuwd of het aantal nog wordt aangepast.
 
Al met al ben ik blij dat we weer een competitie goed gaan eindigen. In vrijwel geen enkele competitie in onze regio is bekend wie er gaat promoveren of degraderen. Iedereen alvast veel plezier met de laatste wedstrijden en de nacompetitie.
 
En dan de laatste "waar gaat het heen" 2000km ten oosten van Nederland is er oorlog gaande wat een triest wereldbeeld geeft. Aan de politieke wereldtop worden vieze spelletjes gespeelde waarbij burgers de dupe van zijn. In Oekraïne vechten ze voor hun leven en in Nederland hebben we al maanden inflatie waarvan de laatste 2 maanden meer dan 10%. Voor de burgers in Oekraïne hoop ik dat er snel vrede komt, maar ben bang dat ook dit lang gaat duren.
Sportieve groet,
Jochem van Akooij
P.s. de nieuwe spelregelvragen komen volgende week. Vanaf morgen (2 mei) ga ik genieten van een verdiend midweekje vakantie in Callantsoog