Wat is belangrijk?

01 - 03 - 2022

Inderdaad, wat is belangrijk? Mensen die tot voor kort gewoon hun dingentje konden doen, moeten nu halsoverkop huis en haard verlaten. Waarom? Omdat men een wedstrijd houdt: wie kan het verste plassen. Lekker dus.

 

Ik ben van na de oorlog, de babyboomgeneratie. Opgevoed met normen en waarden, waarvan je nu zegt: was dat goed? Ik ben er in ieder geval niet slechter van geworden. Je deed gewoon wat er gezegd werd, op school, thuis en bij de sportvereniging. Je durfde haast geen nee te zeggen, zeker niet tegen je (groot)ouders en op school kreeg je wel eens een corrigerende tik, zonder gevolgen, want thuis zeiden dan: ”je zult het wel verdiend hebben”. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van “a mindfuck” bij een beslissing van de scheidsrechter, laat staan dat ik eigen spelregels zou maken.

 

Je gaat deelnemen aan het arbeidsproces, je moest in dienst om de bij het IJzeren Gordijn, bij Hannover, de boel te gaan bewaken of ze niet kwamen, je ziet overal om je heen mensen zich bewust worden van hun eigen ik, je ziet de Berlijnse Muur vallen en er dus geen opgefokte sporters uit Oost-Duitsland meedoen, de landkaart wordt herschreven, ook zie je onmacht van grote organisaties als het over mensenrechten gaat en dan stel je de vraag: wat is belangrijk?

 

Of het wel of geen strafschoppen zijn, wel of geen buitenspel, dat je club wel of niet tegen de oorlog is, wel of niet promoveren na de gedwongen Coronastoppen of het spelen van de geplande voetbalwedstijden richting Qatar, dat spelers Carnaval verkiezen boven het topfit zijn op zaterdag. Gewoon alledaagse dingen. De duurste keeper aller tijden mogelijk een held laten worden in een strafschoppenreeks en vervolgens de slemiel van de week wordt?  Is dit belangrijk? Ja natuurlijk, maar soms is het goed terug te gaan naar je zelf? Waarom? Om het met Bob Dylan uit 1964 te zeggen: “ the times they are a-changin”: “De rangorde is snel aan het vervagen. Want de tijden veranderen.”

 

Laten we hopen dat we nog lang kunnen zeggen: “was het belangrijk?”

 

Ben Wirken