WK Qatar

31 - 10 - 2022

Een week geleden kreeg ik een mail van een collega of ik meedoe aan een WK poule. "Dat is waar ook" dacht ik, "het WK begint al bijna." Natuurlijk wisten we al een tijdje dat het toernooi er aan zat te komen, maar over minder dan 20 dagen begint het WK in Qatar. Het WK zou een feest moeten zijn, maar dat is het niet. Het is zo erg dat 50 'oranjefans' zijn binnengehaald om positief over het toernooi te tweeten. Ook moeten ze de organisatie berichten als er negativiteit is geplaatst over het toernooi, maar dat is bijzaak. 
Het is een WK dat niet leeft. Er zullen weinige straten oranje gekleurd zijn, Varkensmarkt en Grote markt zullen leeg blijven in Gorinchem, promotieacties bij supermarkten en MKB zijn minimaal en de tv-reclames zijn nauwelijks zichtbaar.
Dit WK is binnengehaald door corruptie, maar er kleeft ook bloed aan (al was dat ook in Zuid-Afrika, Brazilie en Rusland) door diverse bouwongelukken en het wordt gespeeld in een land waar vrouwen worden onderdrukt. Maar dat maakt voor de FIFA allemaal niet uit. Commercie is leidend i.p.v. bekijken waar er in de wereld geleden wordt.
O.a. het Deense team en Australische team hebben al met protesten hun mening kenbaar over Qatar als organisator van het WK. En van onze jongens van het Nederlands elftal horen we helemaal niks. Enkele jaren geleden lieten zij wel hun stem horen voor het BLM (Black Lives Matter) protest. Maar wat is het verschil tussen een arbeider uit Nepal die een stadion bouwt in Qatar en een burger in Amerika? Ik vind het achterbaks dat het lijkt alsof zij dit doodzwijgen
Maar misschien mag ik het woord achterbaks niet schrijven, want toch ....... toch ga ik kijken naar het WK.
Jochem van Akooij